Jaarthema's
Jaarthema 2023-2024:
‘Vertrouwen en wantrouwen’
September, dat betekent niet alleen startzondag in vele kerken in Nederland, september betekent ook Prinsjesdag en de start van de campagne van politieke partijen voor de verkiezingen in Nederland. Het woord ‘vertrouwen’ zal vanaf nu niet meer van de lucht zijn. Het woord zal ontelbare malen klinken op radio en tv, zal ons vele malen toegesist worden via de leutermedia, zal onderwerp zijn van talloze beschouwingen in kranten en tijdschriften. Het woord ‘herstel’ zal daarbij vaak in één adem meeklinken. Als om strijd zullen politici melden dat ze het vertrouwen willen herstellen tussen burger en overheid, het vertrouwen dat mede door hun toedoen verloren is gegaan. Er zijn ook partijen die wantrouwen en argwaan als hun belangrijkste energiebron hebben. Zij achten zich als enige in staat het vertrouwen te herstellen, als ze daar al op uit zijn. En dan zal het ook hun versie van vertrouwen zijn. Zeg ik vol wantrouwen…
We hebben, ook in deze kerk, al eens vastgesteld dat het vertrouwen in de overheid zienderogen is afgenomen en dat ook parlementsleden vaak op een eiland werken en zich verliezen in details en er niet aan toekomen te doen waarvoor ze gekozen zijn: de macht te controleren. Veel van hen verliezen het vertrouwen dat ooit door de kiezers in hen gesteld is en verlaten hun post. Maar er is ook het wantrouwen tegen het politiek bedrijf in het algemeen. Neem de slachtoffers van de toeslagenaffaire, van de aardbevingsschade in Groningen, mensen die leven onder de rook van Tata Steel of Chemours. Hoe zouden zij het vertrouwen kunnen terugkrijgen dat het wel goed zal komen met de geleden schade, met de gezondheidsrisico’s, met hun geestelijk welzijn?
Maar de politiek heeft niet het monopolie op het woord ‘vertrouwen’. We hebben, ook in deze kerk, al eens vastgesteld dat het kennelijk ook in het menselijke verkeer, in de media, op straat, wemelt van mensen die leven van wantrouwen en achterdocht.
Geen verrassing dus, ons jaarthema, dat we vaststelden na een hearing onder onze mensen in april. En het thema sluit aan bij de woorden waarover we ons in het vorige seizoen bogen: verantwoording, rekenschap, woord-en-antwoord. We zullen er de komende weken natuurlijk onze bronnen op raadplegen, onze Bijbelverhalen en onze liedboeken erbij nemen, maar ook luisteren naar stemmen van mensen die hier iets verstandigs over zeggen en we zullen het er met elkaar over hebben.
Lees hier de tekst van de startviering van 10 september 2023.
Hier vindt u de teksten van de 2e Themaviering van 29 oktober 2023.
1e Advent, 3 december 2023, was de 3e Themaviering .
Dit zijn de teksten van de 4e Themaviering van 4 februari 2024.
Jaarthema 2022-2023
'Ant-woord'
Het jaarthema 2022-2023 in de Parklaankerk is ‘Verantwoordelijkheid’, of ingekort tot Ant-woord. Er is een verantwoordingsprobleem in onze samenleving. Dat hangt samen met de veranderingen in de maatschappelijke scheiding tussen particulier/privé en publiek. De overheid mag rekenen op steeds minder vertrouwen van de burgers, parlementaire politiek en controle trekken zich terug op details en er heerst een – niet eens latente – afrekencultuur in het publieke (en digitale) domein. En intussen nemen de grote problemen die ons leven bepalen hand over hand toe. Nemen mensen nog verantwoordelijkheid of laten ze die over aan krachten waarover ze steeds minder controle hebben? Doen we mee aan de verwaarlozing van grote vragen als opwarming van de aarde, CO2 -uitstoot, verharding van de samenleving, laten we de oplossingen aan anderen over en zal het ‘onze tijd’ wel duren? Of behoort het intrinsiek tot ons mens-zijn dat we de regie over onze toekomst niet uit handen geven? In kerk en theologie is een dominante stroming die God het primaat geeft over de wereldgeschiedenis, God die garant staat voor een goede afloop van die geschiedenis en ‘wat God doet dat is welgedaan’. Daar doen vrijzinnigen niet gehoorzaam aan mee, zij zijn gehecht aan het weerwoord, aan de reactie en aan de eigen inbreng. Verantwoordelijkheid is een vrijzinnig uitgangspunt. In de Bijbel wordt zelfs God ter verantwoording geroepen, met name in het boek van de Psalmen zijn woord en weerwoord, vraag en reactie volop geagendeerd. Maar ook Job verzet zich tegen de vrome praatjes van zijn vrienden en gaat in beroep bij zijn God. Het Woord roept om ons ant-woord.
Lees hier de tekst van de startviering van 11 september 2022.
De tekst van de 2e themaviering van 30 oktober 2022 vindt u hier.
Op 27 november 2022, de 1e advent, was de 3e themaviering. De tekst van die viering staat hier.
Zondag 25 december 2022 was de kerstviering met als thema "Zie: het Woord!". De tekst van deze viering vindt u hier .
Op zondag 5 februari 2023 was het thema van de viering "Bekering tegen wil en dank". De tekst van die viering kunt u hier teruglezen.
Zondag 18 juni was de laatste themaviering van dit seizoen:"Zoet is het licht". De tekst vindt u hier.
Jaarthema 2021-2022
'Tijd'
Voor het seizoen 2021-2022 is in de Parklaankerk gekozen voor het thema ‘Tijd’. Het is een thema met veel facetten. Woorden die erbij passen zijn ‘leven en dood’, ‘tijd en eeuwigheid’, ‘uren, dagen, maanden, jaren’, ‘vervulde tijd’. Maar het dichtst bij de Bijbelse tijdsbeleving komen wel de woorden: ‘Tijd van leven’.
We gaan in het nieuwe seizoen op diverse aspecten van ‘tijd’ in en trapten af op zondag 19 september. Theologisch inspirator Willem van der Meiden ging voor. Dit is de tekst van deze startviering .
Hier vindt u de teksten van de themavieringen van 31 oktober 2021 en 28 november 2021.
Dit is de tekst van de overweging in viering van 1e Kerstdag .
Hier staan de diverse teksten van de viering van 6 februari 2022 .
Via deze link vindt u de tekst van de viering van 24 april 2022 .
De teksten van het zomerproject vindt u hier:
1- Tempo: 17 juli 2022
2- Tijdnood: 31 juli 2022
3- Vrije tijd: 14 augustus 2022