uitgelicht

Vooruitkijken naar activiteiten maar ook terugblikken, dat kan op deze pagina Uitgelicht.

Programmaboekje seizoen 2020-21

Naar aanleiding van de poezieviering op 2 februari schreef Johannes het volgende:

Poëzieviering - gedicht van Johannes

op reis gaan

Een gevoel van vrijheid

Niks hoeft alles mag

Lekkere broodjes bij het ontbijt

Een mooi uitzicht

De zon of een grijze lucht

Mooie steden en huizen of een kerk

Een markt met lokale producten en de heerlijke kleuren en geuren

Een ontmoeting tussen de mensen van het land

In een hotel huis camper tent of de caravan je onderkomen voor een paar weken

En dan ook weer naar huis

Thuisgekomen en moe van de reis

Denk je wat was dat weer mooi

Je herinneren in je hoofd video en ook foto’s

En dan denk wat fijn om weer thuis te zijn

Stichting Vrienden

www. vriendenparklaan.nl

De Stichting Vrienden van de Parklaankerk – opgericht op 15 mei 2019 – heeft tot doel het bijeenbrengen van financiële middelen voor het in stand houden en onderhouden van het gebouw Parklaan 7 te Driebergen.

Brieven van Paulus, Open Ruimte oktober 2019

Op 20 oktober 2019 vond in de Parklaankerk een Open Ruimte plaats over teksten van theologen en filosofen van en over het belang van de brieven van Paulus. Rogier van der Wal en Willem van der Meiden hielden elk een korte inleiding en in groepsgesprekken kwamen vijf teksten over Paulus aan de orde. Dat was erg veel en de teksten waren zeker niet van de eenvoudige soort. Na afloop kwam van tal van aanwezigen de vraag om ze nog eens te kunnen bestuderen. Als u hier klikt, kunt u de inleidingen lezen, en als u hier klikt de vijf citaten met gespreksvragen.

Citaten

Lied van de Maand

Omdat het ons vorig seizoen goed is bevallen, hebben we opnieuw negen liederen uit onze eigen liedbundel uitgeroepen tot Lied van de Maand. Dat zijn:

september 2019 Lied 107: Woorden verstikken mij

oktober 2019 Lied 23: Wij die zo vaak de belofte vergeten

november 2019 Lied 91: De zon daalt in de zee

december 2019 Lied 117: Donker zijn soms mensendagen

januari 2020 Lied 126: Scheppende kracht

februari 2020 Lied 2: Gelukkig de mens

maart 2020 Lied 88: Graan dat in de aarde

april 2020 Lied 65: Die chaos schiep tot mensenland

mei 2020 Lied 1: Zij zit als een vogel

We zingen tijdens elke viering in die maand het genoemde lied en besteden af en toe ook aandacht aan musici en tekstdichters.

Klassieke filosofen over vrijheid

Veel belangstellenden trok de tweede Open Ruimte van dit seizoen op zondag 15 oktober 2017. Rogier van der Wal - een van de vaste organisten van de Parklaankerk én gepromoveerd classicus - bracht de aanwezigen met een originele werkvorm met elkaar in gesprek over die vrijheid die we wensen en de grenzen van die vrijheid. Ons jaarthema luidt immers: Vrijheid - een uitdaging. Van der Wal verbond de gedachten van denkers uit de klassieke oudheid met de eigen ervaringen en ideeën van de bezoekers. Zo kwamen Aristoteles, Epicurus, Seneca en Marcus Aurelius langs, maar ook Socrates en zijn echtgenote Xantippe, afgesloten met een fabel van Aesopus.

Verrassende en inspirerende gesprekken aan zes tafels waren het gevolg, die soms deden denken aan klassieke ‘symposia’.

Het succes van deze ochtend krijgt een vervolg, want Rogier van der Wal zal een tweede sessie beleggen in de Open Ruimte van 17 juni 2018, maar dan aan de hand van ‘moderne filosofen over vrijheid’. De gebruikte klassieke teksten vindt u hieronder:

Overweging 5 juli 2015

Op veler verzoek hierbij een link naar de PDF van de Overweging die Willem van der Meiden schreef.